Chelatory

Węglowodany zalicza się również do chelatorów. Ten dawno już znany wpływ węglowodanów na zęby został potwierdzony podczas i po drugiej wojnie światowej szereigiem ciekawych spostrzeżeń licznych badaczy. Tak np. Dechaume (Francja) w latach 1942-45 badając uzębienie dzieci stwierdził, że na 1000 dzieci bez próchnicy było:

Podcibne spostrzeżenia dokonane zoistały w Anglii przez Olivera, Mellanby i Cjoumulos, w Norwegii przez Toveruda i Erika, i przez wielu innych badaczy. Wszyscy ci uczeni zgodni są w ocenie tego zjawiska, tłumalcząc je zmniejszonym spożyciem cukru w czasie wojny.

Znaczne ograniczenie spożycia węglowodanów na korzyść innych wysoko odżywczych składników pokarmowych wydaje się konieczne. Jednym z podstawowych błędów dietetycznych jelst podawanie słodyczy między posiłkami lub przed snem po umyciu zębów. Podtrzymuje to koncentrację węglowodanów w ja-mie usitnej przez cały czas na takim poziomie, że w sprzyjających, warunkach może dojść do pro^ cesu próchnicowego-. Jak wyżej zaznaczono, twarde tkanlki zęba ubogie w białko są podatne na próchnicę.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>