Węglowodany

Węglowodany są energetycznym materiałem każdej żywej komórki. Zaburzenia w przemianie węglowodanowej kojarzą się zwykle z zaburzeniami przemiany białkowej i tłuszczowej. Nadmierne spożycie węglowodanów wywołuje hipowitamiinozę Bj. Niedobór witaminy Bx prowadzi do gromadzenia się w tkankach kwasu piroigronowego, który przyśpiesza procesy proteolityczne zubażające tkanki w białko. Twarde tkanki zęba ubogie w białko są podatniejsze na próchnicę (Szarpenak). Niedobór witaminy B2 powoduje również nadczynność tarczycy i zmienia pobudliwość układu wegetatywnego, co w następst-wie sprzyja zmianom strukturalnymi isizkliwa i zębiny. Zmiany te zwiększają podatność zębów na powstawanie próchnicy.

Szybkie kaloryczne !nasycanie ustroju węglowodanami powoduje mniejsze spożycie produktów zawierających sole mineralne, białka i witaminy, co odbija się szkodliwie na ustroju i budowie twardych tkanek zęba.

Miejscowe działanie węglowodanów, które w postaci resztek pokarmów mączmych zalegają w miejscach retencyjnych, ma również ujemny wpływ na zęby. Pod wpływem węglowodanów i pałeczki lcwa- sochłannej zachodzi fermentacja, w wyniku której powstający kwas mlekowy atakuje twarde tkanlki zęba.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>